vit. C TetraE 20% face serum

230,00 

Cena 100 ml 767,00 zł

Serum z 20% pochodną witaminy C – Tetraizopalmitynianem  askorbylu! 

| Rozjaśnia skórę

| Zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek

| W głębszych warstwach przekształca się do witaminy C

| Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne

Poprawia wygląd skóry twarzy

Pojemność: 30ml

Poprzednia najniższa cena: 230,00 .

SKU: 300 Kategoria:

99,93 % SKŁADNIKÓW OPTYMALNYCH JAKOŚCIOWO, DEDYKOWANYCH DLA CERY PROBLEMATYCZNEJ I PRZESUSZONEJ

Olejowa forma produktu
• Gwarantowane przenikanie i rozkład w skórze do właściwej witaminy C
• Duża stabilność
• Brak oksydacji
• Baza – olej ze słodkich migdałów
• 79,93 % składników naturalnych (brakujące 20% to VIT.C)
• 20% olejowej pochodnej witaminy C (INCI: AscorbylTetraisopalmitate) rozpuszczalnej w tłuszczach

 

| vit.C TetraE to pochodna, która:

• Jest 35 razy bardziej stabilna od witaminy C
• 7 razy skuteczniej przenika przez barierę skóry
• Penetruje 3 razy bardziej niż kwas askorbinowy
• W głębszych warstwach przekształca się do witaminy C
• Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne
• Wpływa na prawidłowy rozwój tkanki łącznej
• Przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego
• Poprawia koloryt skóry

 

| AKTYWNE SKŁADNIKI:
• 20 % witamina C TetraE
• Olej z pestek malin
• Olejowy ekstrakt z rozmarynu
• Mieszanina estrów z ostropestu plamistego
• Olej z drzewa Pistacia lentiscus – LAKESIS – (KLOTHO Inside)
• Witamina E

| SPOSÓB UŻYCIA: Nanieść produkt na oczyszczoną skórę twarzy. Delikatnie wmasować i zostawić do wchłonięcia.
Stosować ochronę przed UV.

| INCI: Isoamyl Laurate, Hydrogenated Vegetable Oil, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Silybum Marianum Ethyl Ester, Prunus Amygdalus
Dulcis Oil, Rubus Idaeus Seed Oil, Tocopherol, Caprylic/Capric Triglyceride, Lavandula Stoechas Extract, Pistacia Lentiscus Gum,
Helianthus Annuus Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Parfum

| OPIS:

Z wiekiem i pod wpływem agresywnego środowiska, promieniowania UV, zanieczyszczeń i  wolnych rodników, włókna skóry psują się. Innym wewnętrznym czynnikiem naturalnym, który działa na rozkład kolagenu jest enzym kolagenazy, to jest naturalny czynnik degradacji kolagenu. Enzym ten osiąga szybką degradację kolagenu skórnego. Witamina C jest znana ze swojej istotnej roli w biosyntezie kolagenu. Jest kofaktorem hydroksylazy lizylowej i prolilowej i hydroksyluje lizynę i prolinę w kolagenie, tworząc potrójną strukturę heliakalną. Bezpośrednio stymulowana jest również synteza kolagenu poprzez zwiększoną transkrypcję i stabilizację pro kolagenu – przekaźnikowy kwas rybonukleinowy ( kolagenu typu I i typu II)

Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu na poziomie ekspresji genów. Wykazano, że zwiększa poziom syntezy kolagenu i zwiększa syntezę inhibitora metaloproteinaza I , która zmniejsza ilość kolagenu indukowanego degradacyjnym promieniowaniem UV

| LIPOLAMI® ER

Lipolami® ER. Pozyskiwany z ostropestu plamistego, oryginalnej rośliny kosmetycznej, Lipolami® ER jest naturalnym składnikiem preparatu w postaci suchego, miękkiego w dotyku, płynnego olejku. Może być stosowany do formułowania produktów do pielęgnacji skóry o gładkiej, jedwabistej i nieklejącej konsystencji bez silikonów. Zapewnia uczucie ekstremalnej miękkości podczas aplikacji. Lipolami® ER jest wielofunkcyjna, ponieważ dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych omega-6 zapewnia również kosmetyczne działanie ochronne na barierę skórną.

Lipolami® ER ma takie same proporcje kwasów tłuszczowych jak olej, z którego jest produkowany. Zawiera zatem ponad 50% kwas linolowy, niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy*, prekursor rodziny Omega-6. Ten kwas tłuszczowy stanowi część naturalnego składu bariery skórnej.

Wiedza o warstwie rogowej naskórka ewoluowała od prostego systemu składającego się z dwóch przedziałów (model „cegła i cement”) do systemu o regulowanej aktywności metabolicznej związanej z głębszymi warstwami skóry. Istotnie, wśród głównych składników biorących udział w tworzeniu bariery skórnej znajduje się również białko filagryny, marker funkcji barierowej pochodzącej z ziaren keratohialiny obecnej w warstwie ziarnistej leżącej pod warstwą rogową naskórka.

Filagryna jest białkiem uczestniczącym w tworzeniu warstwy rogowej i jej funkcji barierowej poprzez wiązanie się z keratyną z korneocytów. Odgrywa również kluczową rolę w uwodnieniu warstwy rogowej naskórka po jego degradacji do wolnych aminokwasów kwasy, które stanowią główną część NMF (Natural Moisturing Factor). Rzeczywiście, im bardziej skóra jest sucha, tym większa degradacja filagryny ma na celu utrzymanie nawodnienia. Zmniejszenie produkcji NMF prowadzi do zmiany naprawa bariery skórnej. Dlatego filagryna jest doskonałym markerem stanu bariery skórnej.

Uwaga: 20-50% osób z atopowym zapaleniem skóry (ekstremalna susza) ma niedobór filagryny.

Lipolami® ER zachowuje funkcję barierową skóry, chroniąc ją przed agresjami, takimi jak stosowanie produktów wysuszających i delipidujących. Oferuje bazom kosmetycznym działanie kosmetyczne wzmacniające skuteczność produktów do skóry suchej, pozbawionej lipidów lub atopowej.

| LAKESIS

Spadek ekspresji KLOTHO rozpoczyna się bardzo wcześnie podczas procesu starzenia: od około 30 lat. Następnie jego ekspresja stopniowo maleje ze starzeniem się fibroblastów.

ZWIĘKSZENIE SYNTEZY KLOTHO W FIBROBLASTACH TO NOWA STRATEGIA WALKI ZE STARZENIEM  SIĘ SKÓRY.

LAKESIS zwiększa syntezę białka Klotho w fibroblastach, od wcześniejszych do późniejszych etapów procesu starzenia. Po leczeniu, u pacjentów w wieku 54 lata fibroblasty wyrażają taką samą ilość Klotho jak fibroblasty u 37-latka. Ten sam test w wieku 37 lat ukazuje fibroblasty wyrażające  ilość Klotho równoważną jak fibroblasty w wieku 28 lat.

LAKESIS OBNIŻA WSKAŹNIK AKT o 28%. Zwiększając syntezę Klotho, LAKESIS obniża poziom aktywnego AKT.

LAKESIS ZWIĘKSZA FOXO O 16%.

 

Hamując czynnik AKT, LAKESIS zmniejsza fosforylację czynnika młodości FOXO. Czynnik ten jest obecnie zlokalizowany głównie w jądrze, gdzie aktywuje transkrypcję czynników detoksykacji i naprawy komórek.

BIAŁKO MŁODOŚCI FOXO

Jego rola w ochronie komórek i długowieczności została dobrze opisana i ukierunkowane na walkę ze starzeniem się. Znajduje się bezpośrednio w jądrze, tzw „jądrowa” forma FOXO aktywuje transkrypcję genów zaangażowanych w detoksykację komórkową i naprawę uszkodzeń DNA . Białko FOXO występuje w komórce w dwóch postaciach. Kiedy jest fosforyzowany przez czynnik AKT, FOXO staje się FOXOP i opuszcza jądro do cytoplazmy, gdzie traci swoje właściwości. Aktywacja współczynnika AKT wzrasta wraz z wiekiem, prowokując tym samym dominację tzw formy nieaktywnej: FOXOP. Białko, które jest zdolne do hamowania aktywacji AKT, a tym samym do utrzymania FOXO wewnątrz jądra komórkowego został zidentyfikowany w 1997 roku. Nazwany KLOTHO obecnie uznawane przez naukowców za NOWE BIAŁKO MŁODOŚCI.

BIAŁKO MŁODOŚCI KLOTHO

Jego mutacja powoduje przedwczesne pojawienie się wszystkich tradycyjnych oznak starzeje się i prowadzi do przedwczesnej śmierci komórki. Wręcz przeciwnie, zaobserwowali naukowcy że kiedy jest nadeksprymowany, ten gen prowadzi do 20% do 30% wzrostu długość życia myszy. Białko Klotho bierze udział w wielu sygnałach ścieżki prowadzącej do odrodzenia optymalnej funkcji komórkowej.

Białko Klotho nie zostało jeszcze zbadane pod kątem zastosowań kosmetycznych. Laboratoria wykazały, że jego szybkość ekspresji jest bezpośrednio związana z wiekiem ludzkich fibroblastów.

Pojemność

30 ml

Scroll to top